Przepis i sposób przygotowania na: Kociołek meksykański
Makaron penne gotujemy w osolonym wrzątku dosłownie kilka minut, aby był jeszcze odrobine twardy, nastepnie odcedzamy.
Paprykę kroję w małe kawałki smażę razem z mięsem, po 10 minutach dodaję pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy. Gdy mięso nam się już usmaży z resztą składników przekładamy całą zawartość patelni do dużego garnka i wsypujemy do niego także wcześniej ugotowany makaron.
Paprykę, fasolę odsączamy z puszek i wsypujemy do reszty naszego kociołka.
Kolejny etap to przygotowanie wywaru, w którym musi znajdować się rosół lub bulion warzywny, do niego dodajemy czosnek granulowany, pieprz, słodką paprykę, oregano i czerwone wino, całość lekko podgrzewamy a następnie wlewamy do naszego kociołka z makaronem, całośc przykrywamy i dusimy na małym ogniu, uważając aby potrawa się nie przypaliła.
Gdy makaron będzie miękki i obtoczony aromatycznym sosem,wtedy potrawa jest gotowa.
Na koniec możemy jeszcze do smaku posolić lub popieprzyć.