Kociołek głodomora_gulaszowa

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • schab bez kości

    1/2 kg
  • szynka wieprzowa

    1/2 kg
  • papryka czerwona

    1 sztuka
  • ziemniaki

    3 sztuki
  • pietruszka korzeń

    1 sztuka
  • marchewka

    1 sztuka
  • seler

    1/2 sztuki
  • ogórek konserwowy

    2 sztuki
  • cebula biała

    2 sztuki
  • czosnek

    2 ząbki
  • por (biała część)

    1/2 połowa
  • olej

    3 łyżki
  • mąka pszenna

    2 łyżki
  • przyprawy

  • ziele angielskie

    3 kulki
  • Liść laurowy suszony Prymat

    2 sztuki
  • Papryka ostra mielona Prymat

    szczypta
  • sól

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
  • Kucharek przyprawa uniwersalna

    1 łyżeczka
  • koncentrat pomidorowy

    2 łyzki
  • masło

    2 łyżki
  • papryka zielona

    1 sztuka
  • pieczarki

    5 sztuk
  • Papryka słodka mielona Prymat

    1/2 łyżeczki
  • Przyprawa do gulaszu i dań kuchni węgierskiej Prymat

    1 łyżeczka
  • Majeranek suszony Prymat

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Kociołek głodomora_gulaszowa foto
Szykujemy składniki zupy gulaszowej,
Krok 2 - Kociołek głodomora_gulaszowa foto
Mięso myjemy ,kroimy w kostkę przesmażamy na oleju na rumiano,dodajemy do mięsa pokrojoną cebulę w kostkę i szklimy razem około 5 min.Oprószamy mąką pszenną aż zgęstnieje
Krok 3 - Kociołek głodomora_gulaszowa foto
W dużym garnku zagotowujemy około 3 litry wody wsypujemy kucharek ,gdy woda się zagotuje dodajemy zrumienione mięso z cebulą ,dosypujemy przyprawy (bez papryki) i gotujemy na wolnym ogniu około 30 min. W tym czasie obieramy marchewkę pietruszkę seler i ziemniaki kroimy wszystko w kostkę ,dodajemy do podgotowanego mięsa i gotujemy znów wszystko razem 30 min. Paprykę obieramy z nasion kroimy w kostkę ,pieczarki przesmażamy na patelni z łyżką masła dodajemy do nich pokrojonego pora i dusimy razem 3 min
Krok 4 - Kociołek głodomora_gulaszowa foto
Na maśle przesmażyć koncentrat pomidorowy i dodać do gulaszu Po tym czasie wrzucić do garnka z mięsem na koniec dodać wyciśnięty czosnek i pokrojone w kostkę ogórki i gotować znów około 20 min.Wsypać paprykę słodką i ostrą ,ewentualnie doprawić do smaku solą i pieprzem Zupa powinna być gęsta .Im dłużej ją gotujemy tym lepsza jest.Gotować zawsze na wolnym ogniu ma się tylko :pyrkać" Najlepiej smakuje podana w glinianych miseczkach ze świeżym chrupiącym chlebem. Nie jest to zupa tania ale warto ją zrobić choć raz:)
Krok 5 - Kociołek głodomora_gulaszowa foto
Oto ona...

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (17)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Stenka 04.09.2016 17:42
ciekawa propozycja
Grazyna0211 16.03.2016 14:22
smaczne danie
IZABELA29 25.06.2015 19:01
pyszna zupka
Pani Domu 06.03.2015 09:54
pyszna zupa
Konczi 15.09.2013 09:32
moje smaki! mniam !
Norgiusz 03.07.2013 08:30
na bogato! Super!
paulina2157 10.04.2013 09:54
chętnie zjadłabym taki kociołek
Pyszota 14.03.2013 14:09
pyszny kociołek
Monika58 13.03.2013 16:13
pyszne jedzenie :)
as28 09.03.2013 19:54
bardzo fajna zupa

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat