Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Knekkebrod - chleb norweski

3.0
(13)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Chleb norweski (Knekkebrod) robi się na bazie otrębów i płatków owsianych. Charakteryzuje się chrupkością i lekką nutą słodyczy. Idealny na śniadanie, jako przekąska do piwa lub drugie śniadanie.

Składniki:

otręby pszenne 200 ml
płatki owsiane 200 ml
mąka żytnia 100 ml
słonecznik łuskany 200 ml
pestki dyni 200 ml
siemię lniane 100 ml
sezam 100 ml
żurawina suszona 50 g
Sól kamienna spożywcza jodowana 2 łyżeczki
woda 450 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Knekkebrod - chleb norweski

Przepis na:

  • chleb norweski
  • chleb z otrębów owsianych

Kroki postępowania

1

Wszystkie suche składniki przesyp do miski. Dodaj zimną wodę, dokładnie wymieszaj, aż składniki się połączą. Odstaw na około 30 minut.

Krok 1 - Knekkebrod - chleb norweski foto
2

Następnie masę wyłóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Z masy uformuj 9 okrągłych cienkich placków. Piecz około 40 minut w temperaturze 150 stopni. Po wyjęciu z piekarnika poczekaj aż ostygną.

Krok 2 - Knekkebrod - chleb norweski foto

Chleb norweski może okazać się idealnym dodatkiem do śniadania lub samodzielną przekąską w ciągu dnia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

raspberry 18.08.2014 12:53
zachęcająco wygląda :)
aginaa 03.08.2014 16:28
musi byc pyszny
erym 17.07.2014 13:45
nigdy o nim nie slyszalam, bardzo mi sie podoba!
adelajda 06.07.2014 08:30
Świetny przepis :))
Anna169Hosz 04.07.2014 11:14
Podoba mi się ten przepis.
xjustynka89x 04.07.2014 09:57
hmm... ciekawe:)
Ania84 04.07.2014 06:18
świetny chlebek
Jusiaa 03.07.2014 22:10
Coś nowego, muszę wypróbować :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak