Knedliki czeskie.

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Knedlik bułczano – drożdżowy jest bardzo popularny w Czechach, najczęściej jest podawany do mięs z sosami. Proste i bardzo smaczne danie, u nas dziś w wersji na słodko.
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Knedliki czeskie

  • mąka pszenna

    500 g
  • cukier

    1 łyżeczka
  • drożdże świeże

    20 g
  • sól

    0.5 łyżeczki
  • kajzerka

    1 szt.
  • masło

    2 łyżki
  • mleko ciepłe

    250 mililitrów
  • jajka duże

    1 szt.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mąkę przesiać do miski, zrobić dołek i wkruszyć drożdże, zasypać je cukrem, wlać ciepłe, ale nie gorące mleko (mleko 250 - 300 ml). Przykryć miskę ściereczką i odstawić na 15 min. żeby drożdże zaczęły pracować.
Do wyrośniętego rozczynu wbić jajko, wsypać sól, wlać roztopione letnie masło, oraz dodać pokrojoną w drobną kosteczkę bułkę, zrumienioną na masełku.
Wyrobić elastyczne ciasto, które odchodzi od ręki, misy miksera. Ciasto nie powinno być lejące. Z ciasta uformować kulę, odłożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godz lub do czasu podwojenia objętości.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat podsypany delikatnie mąką, krótko wyrobić i uformować wałek, podzielić na 4 mniej więcej równe kawałki. Przykryć ściereczką i odstawić na 15 min. do napuszenia.
W tym czasie wstawić garnek z wodą do 3/4 wysokości, najlepiej użyć większy garnek, ponieważ ciasto będzie rosło podczas gotowania. Wodę osolić.
Gdy woda zacznie się gotować zmniejszyć palnik, ma tylko bulgotać. Gotowałam po jednym kawałku ciasta. Wrzucić na wrzątek i gotować po 5 min. z jednej strony, obrócić i gotować kolejne 5 min.
Wyjąć łopatką na deskę do krojenia i od razu pokroić na plastry nitką lub ostrym nożem.
Podawać z gulaszem lub jak u nas na słodko.

Słodko Słodka
Dzieci uwielbiają takie dania.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat