Przepis i sposób przygotowania na: Knedliki czeskie.
Mąkę przesiać do miski, zrobić dołek i wkruszyć drożdże, zasypać je cukrem, wlać ciepłe, ale nie gorące mleko (mleko 250 - 300 ml). Przykryć miskę ściereczką i odstawić na 15 min. żeby drożdże zaczęły pracować.
Do wyrośniętego rozczynu wbić jajko, wsypać sól, wlać roztopione letnie masło, oraz dodać pokrojoną w drobną kosteczkę bułkę, zrumienioną na masełku.
Wyrobić elastyczne ciasto, które odchodzi od ręki, misy miksera. Ciasto nie powinno być lejące. Z ciasta uformować kulę, odłożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godz lub do czasu podwojenia objętości.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat podsypany delikatnie mąką, krótko wyrobić i uformować wałek, podzielić na 4 mniej więcej równe kawałki. Przykryć ściereczką i odstawić na 15 min. do napuszenia.
W tym czasie wstawić garnek z wodą do 3/4 wysokości, najlepiej użyć większy garnek, ponieważ ciasto będzie rosło podczas gotowania. Wodę osolić.
Gdy woda zacznie się gotować zmniejszyć palnik, ma tylko bulgotać. Gotowałam po jednym kawałku ciasta. Wrzucić na wrzątek i gotować po 5 min. z jednej strony, obrócić i gotować kolejne 5 min.
Wyjąć łopatką na deskę do krojenia i od razu pokroić na plastry nitką lub ostrym nożem.
Podawać z gulaszem lub jak u nas na słodko.