Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Knedle ziemniaczane z morelami

3.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

szkl. ugotowanych zmielonych ziemniaków 2,5
szkl. mąki pszennej 3
jajko 2
szt. małych moreli 20
kostek cukru 20
szkl. śmietany 1
op. cukru waniliowego 16 g 1
łyżeczki cukru kryształu 3

Przepis i sposób przygotowania na: Knedle ziemniaczane z morelami

Oczywiście przygotowując knedle widoczne na zdjęciu wykorzystałam morele zamrożone latem. Wypestkowałam je, \"nadziałam\" cukrem i tak zamroziłam w woreczkach, po 20 szt. - do knedli wkładałam zamrożone. Podam jednak sposób przygotowania ze świeżymi owocami. Owoce umyć, osączyć, naciąć do połowy, usunąć pestki a w ich miejsce włożyć po 1 kostce cukru, \"zamknąć\" owoc. Jeśli nie mamy cukru w kostkach możemy użyć zwykłego wsypując po ok. 0,5 łyżeczki do każdej moreli/śliwki. Zimne ziemniaki przełożyć do miski, wbić jajka i wyrabiać ciasto dosypując mąkę. Ciasto powinno być zwarte, elastyczne, może się lepić, ale to nie przeszkadza. Podzielić je na 20, m/w równych kawałków (ja nabieram porządną, czubatą łyżkę). Każdą część rozpłaszczyć na dłoni i na środku położyć owoc, dokładnie zlepić brzegi formując. kulę. Knedle kłaść na osolony wrzątek (w dwóch turach, nie wszystkie naraz), po zagotowaniu wody zmniejszyć nieco ogień (woda ma lekko wrzeć) i gotować ok. 8-10 min. Podawać ze śmietaną wymieszaną z cukrem waniliowym i kryształem. Można posypać cynamonem, ja dodałam posiekaną, suszoną żurawinę. Można też polać knedle roztopionym masłem z bułką tartą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jaheira11 05.09.2011 23:48
wyglądają świetnie...
Misia13 05.06.2011 13:08
wyglądają tak apetycznie,ze chyba sie skusze na nie..
Ewa104 18.07.2010 20:51
chętnie porwałabym ten talerz z knedlami.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak