Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Knedle ziemniaczane z mięsem

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

masa ziemniaczana

ziemniaki ugotowane 830-840 g
mąka ziemniaczana 150 g
mąka pszenna 25 g
żółtko jajek 1 sztuka
sól opcjonalnie szczypta

nadzienie mięsne

mięso łopatka i płuca ugotowane 310 g
rosół odrobina
ząbek czosnku 1 sztuka
Sól ziołowa jodowana Prymat
pieprz
ziele angielskie zmielone

Przepis i sposób przygotowania na: Knedle ziemniaczane z mięsem

Kroki postępowania

1
Ugotowane mięso mielimy, lekko przesmażamy z przyprawami, podlewając rosołem. Studzimy. Przestudzone ziemniaki przeciskamy przez praskę. Przekładamy do miski, lekko ugniatamy i dzielimy na cztery części. Z jednej części wyjmujemy ziemniaki, wsypujemy tam mąkę ziemniaczaną i kilka 1-2 łyżki mąki pszennej. Do masy dodajemy żółtko sól i dokładnie wyrabiamy.
Krok 1 - Knedle ziemniaczane z mięsem foto
2
Tak przygotowane ciasto dzielimy na dwie porcje, z każdej formujemy kilku centymetrowy wałek. Potem kroimy w ok. 2 cm plastry. Z każdego formujemy placuszki, nadziewamy farszem mięsnym i zlepiamy.
Krok 2 - Knedle ziemniaczane z mięsem foto
3
W większym saganku gotujemy wodę i solimy.W tym czasie gotowe knedle przykrywamy ściereczką, potem gotujemy je ok.10 minut od wypłynięcia. Możemy podawać z różnymi sosami lub polane tłuszczem z majerankiem.
Krok 3 - Knedle ziemniaczane z mięsem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 07.03.2017 11:24
bardzo dobre knedle
IZABELA29 29.01.2017 18:46
Bardzo dobre
adelajda 29.01.2017 10:28
Bardzo lubię
norweska20 28.01.2017 23:39
bardzo lubię
bogusia 82 28.01.2017 22:19
pyszne :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak