Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Knedle ze śliwkami z parowaru :

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

7 śliwek węgierek + 7 śliwek do posypania knedli ,
grzanki 1 filiżanka, podsmażone na oleju
biały ser 25 dag
mąka pszenna 10 płaskich łyżek
jajko 1 szt.
sól 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Knedle ze śliwkami z parowaru :

Sezon na śliwki rozpoczęty . Jak jeść knedle to właśnie teraz . Co prawda jak to zwykle bywa wszyscy wolą je jeść niż robić – ale co tam , ktoś musi zrobić . Danie pyszne .Przedtem gotowałam w wodzie , teraz robie w parowacze.
Ser wymieszać ser z jajkiem , mąką , szczyptą soli, łyżką cukru . Wyrobić ciasto jak na kopytka .Rozłożyć ciasto na posypanym mąką blacie i posypać grzankami. Złożyć ciasto i wgnieść grzanki w ciasto. Podzielić ciasto na 14 kawałków .Umyte śliwki przekroić na połówki i wypestkować .Połowę to jest 7 szt pokroić w kawałeczki i zostawić do posypania knedli. Pozostałe 14 połówek kłaść na kawałki ciasta i zwijać w kulkę – lepiąc normalny knedel. . Na każdy kawałek ciasta kłaść połówkę śliwki . Formować kulkę . Ułożyć na wysypanej mąką tacce .
Do parowaru nalać wody ( do poziomu maximum ) .Wstawić dolny pojemnik , a na nim drugi ( największy ) . Na ułożyć knedle .Przykryć pojemnik pokrywką . Włączyć do prądu .Ustawić czas na 25 minut ( jeśli parowar ma opcję rodzajów żywności to proponuje nastawić na ziemniaki ). Wyłączyć parowar. Wyjąć knedle .Ułożyć na półmisku . Posypać pokrojonymi śliwkami.
Podawać ze śmietana kwaśną i cukrem lub polane masłem z tarta bułką wg upodobania.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

matesko 24.10.2012 08:41
apetyczne
goofy9 04.12.2011 23:48
w sosie jogurtowym, waniliowym - cudo
Sarenka 21.12.2010 23:24
Lubie knedle w sosie owocowym lub jogurtowym.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak