Knedle ze śliwkami i kwaśną śmietaną

Knedle ze śliwkami i kwaśną śmietaną

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
3 - 4

Pyszne, proste i szybkie w przygotowaniu danie dla całej rodziny. Delikatne ciasto otulające śliwki węgierki w połączeniu z kwaśną śmietaną, masełkiem, bułką tartą i cukrem to polska klasyka, która potrafi rozpieścić wszystkie kubki smakowe :)
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

CIASTO

  • ziemniaki

    500 gramów
  • mąka pszenna

    200 gramów
  • mąka ziemniaczna

    1.5 łyżki
  • jajko

    1 sztuka
  • sól

    1 szczypta

DODATKI

  • śliwki węgierki

    20 sztuk
  • cukier

    1 łyżka
  • masło

    50 gramów
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    2 łyżki
  • kwaśna śmietana

    2 łyżki
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Knedle ze śliwkami i kwaśną śmietaną

  • knedle ze śliwkami
  • klasyczny, polski obiad
  • proste i szybkie w przygotowaniu danie
  • idealny obiad na jesień (podczas sezonu na śliwki)

KROK 1. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, delikatnie studzimy i przepuszczamy przez praskę (lub ubijamy tłuczkiem). Na stolnicę dodajemy obie mąki, jajko, ostudzone ziemniaki, szczyptę soli i zagniatamy. Powstałe ciasto dzielimy na pół i z każdej części formujemy rulon, który porcjujemy na około 3 cm kawałki.

KROK 2. Śliwki dokładnie myjemy, osuszamy i wyciągamy pestki. Z każdej porcji formujemy kulę, którą rozpłaszczamy. Na środku układamy śliwkę, pokrywamy ją ciastem, zaklejamy i ponownie formujemy kulę.

KROK 3. Uformowane knedelki wrzucamy do lekko osolonego wrzątku i gotujemy około 5 minut od momentu ich wypłynięcia na powierzchnię wody. Knedle wyciągamy za pomocą łyżki cedzakowej i odstawiamy, aby odciekły z wody. Podajemy z ulubioną okrasą.

Futka
W lżejszej wersji cukier możemy zastąpić ksylitolem lub bezkalorycznym erytrytolem, a śmietanę jogurtem greckim lub naturalnym.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat