Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Knedle ze śliwkami i kwaśną śmietaną

2.0
(2)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.
Pyszne, proste i szybkie w przygotowaniu danie dla całej rodziny. Delikatne ciasto otulające śliwki węgierki w połączeniu z kwaśną śmietaną, masełkiem, bułką tartą i cukrem to polska klasyka, która potrafi rozpieścić wszystkie kubki smakowe :)

Składniki:

CIASTO

ziemniaki 500 gramów
mąka pszenna 200 gramów
mąka ziemniaczna 1.5 łyżki
jajko 1 sztuka
sól 1 szczypta

DODATKI

śliwki węgierki 20 sztuk
cukier 1 łyżka
masło 50 gramów
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyżki
kwaśna śmietana 2 łyżki

Porada

W lżejszej wersji cukier możemy zastąpić ksylitolem lub bezkalorycznym erytrytolem, a śmietanę jogurtem greckim lub naturalnym.

Przepis i sposób przygotowania na: Knedle ze śliwkami i kwaśną śmietaną

  • knedle ze śliwkami
  • klasyczny, polski obiad
  • proste i szybkie w przygotowaniu danie
  • idealny obiad na jesień (podczas sezonu na śliwki)

KROK 1. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, delikatnie studzimy i przepuszczamy przez praskę (lub ubijamy tłuczkiem). Na stolnicę dodajemy obie mąki, jajko, ostudzone ziemniaki, szczyptę soli i zagniatamy. Powstałe ciasto dzielimy na pół i z każdej części formujemy rulon, który porcjujemy na około 3 cm kawałki.

KROK 2. Śliwki dokładnie myjemy, osuszamy i wyciągamy pestki. Z każdej porcji formujemy kulę, którą rozpłaszczamy. Na środku układamy śliwkę, pokrywamy ją ciastem, zaklejamy i ponownie formujemy kulę.

KROK 3. Uformowane knedelki wrzucamy do lekko osolonego wrzątku i gotujemy około 5 minut od momentu ich wypłynięcia na powierzchnię wody. Knedle wyciągamy za pomocą łyżki cedzakowej i odstawiamy, aby odciekły z wody. Podajemy z ulubioną okrasą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak