Przepis i sposób przygotowania na: Knedle ze śliwkami
Do ziemniaków dodajemy jajka i mąkę (koniecznie przesianą). Ciasto zagniatamy. Jeśli będzie się bardzo kleiło do rąk - dodajemy więcej mąki. Zawsze robię to "na oko", więc trudno mi podać dokładną ilość. Jeśli knedle da się lepić bez trudu, oznacza to, że ilość mąki jest wystarczająca. Odrywamy po kawałku ciasta (wielkość dopasowana do śliwki - ciasto nie powinno być zbyt grube, ale też nie może być bardzo cienkie, bo knedle rozpadną się podczas gotowania), rozpłaszczamy, kładziemy 2 połówki śliwki, a zamiast pestki sypiemy cukier (ilość wg uznania). Starannie zlepiamy, formujemy kulkę. Kładziemy na blacie posypanym mąką. Gotowe knedle wrzucamy do osolonego wrzątku, gotujemy ok. 2-3 minuty od wypłynięcia. Wyjmujemy z wody za pomocą łyżki cedzakowej. Można podać polane stopionym masłem, albo owocowym sosem lub śmietanką. Następnego dnia można odgrzać na parze, ponownie w wodzie lub usmażyć na maśle. Smacznego!