Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Knedle ze śliwkami

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki ugotowane 1,5 kg
sól do smaku
mąka pszenna 3,5 szklanki
jajko 2 sztuki
śliwki 25 sztuk
cukier do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Knedle ze śliwkami

Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie. Chwilę studzimy i przeciskamy przez praskę. Teraz jest dobry moment na studzenie - rozkładamy na blacie/stolnicy i czekamy aż będą zimne. W tym czasie przygotowujemy śliwki: dokładnie myjemy, kroimy każdą na pół, wyjmujemy pestkę.
Do ziemniaków dodajemy jajka i mąkę (koniecznie przesianą). Ciasto zagniatamy. Jeśli będzie się bardzo kleiło do rąk - dodajemy więcej mąki. Zawsze robię to "na oko", więc trudno mi podać dokładną ilość. Jeśli knedle da się lepić bez trudu, oznacza to, że ilość mąki jest wystarczająca. Odrywamy po kawałku ciasta (wielkość dopasowana do śliwki - ciasto nie powinno być zbyt grube, ale też nie może być bardzo cienkie, bo knedle rozpadną się podczas gotowania), rozpłaszczamy, kładziemy 2 połówki śliwki, a zamiast pestki sypiemy cukier (ilość wg uznania). Starannie zlepiamy, formujemy kulkę. Kładziemy na blacie posypanym mąką. Gotowe knedle wrzucamy do osolonego wrzątku, gotujemy ok. 2-3 minuty od wypłynięcia. Wyjmujemy z wody za pomocą łyżki cedzakowej. Można podać polane stopionym masłem, albo owocowym sosem lub śmietanką. Następnego dnia można odgrzać na parze, ponownie w wodzie lub usmażyć na maśle. Smacznego!

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

eliza135 03.11.2012 20:39
smaczne
Margo1 07.09.2012 19:05
robiłam , pyszne są i łatwe
Margo1 07.09.2012 19:05
robiłam , pyszne są i łatwe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak