Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Knedle ze śliwkami.

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna tortowa 15 dag
kasza manna 15 dag
sól 1 szczypta
cukier 2 łyżki
cukier do śliwek
śliwki węgierki 30 szt
masło 10 dag
cynamon Prymat 1\2 łyżeczki
Bułka tarta klasyczna Prymat 1 łyżka czubata
ser biały 70 (twarogowy)

Przepis i sposób przygotowania na: Knedle ze śliwkami.

Ser przecisnęłam przez praskę ( jak ziemniaki na kopytka). śliwki umyłam,osuszyłam i wypestkowałam,nie przecinając śliwki do końca,ale tylko je nacinając. Wstawiłam osoloną wodę w dość dużym garnku. Do miski wsypałam mąkę,mannę,sól,cukier i 2 jajka.Lekko wymieszałam i wyłożyłam na podsypaną mąką stolnicę.Szybko ale dokładnie wyrobiłam ciasto.Podzieliłam je na części.Utoczyłam z nich dość grube walce -o średnicy ok.5 cm. Pokroiłam każdy walec na grube plastry-ok.3 cm. Każdy kawałek rozpłaszczałam na dłoni.Na środku układałam po 1 śliwce.Do jej środka wsypywałam trochę cukru w miejsce po pestce.Okleiłam dokładnie ciastem śliwkę i układałam knedle na posypanej mąką stolnicy. Gdy woda się zagotowała w garnku wkładałam po kolei knedle partiami po ok.8 sztuk,nie przerywając gotowania.Lekko zamieszałam drewnianą łyżką, aby ich nie uszkodzić. Gdy wypłynęły na wierzch gotowałam je jeszcze 2 minutki i wyjmowałam łyżką cedzakową na talerze. Masło rozpuściłam na patelni,wsypałam bułkę tartą i chwilę ją zrumieniłam.Polewałam knedle na talerzach i oprószałam mielonym cynamonem.Można także jeszcze posypać cukrem jeśli ktoś lubi,ale wg. mnie są wystarczająco słodkie. Z tej porcji wyszło mi 29 sztuk.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Goya 30.08.2012 22:29
super
Goya 30.08.2012 22:29
super
Goya 30.08.2012 22:29
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak