Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

knedle z waniliowym twarogiem

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

ziemniaki 600 g
mąka pszenna 1 szkl
jajko 2 szt
sól szczypta
twaróg 500 g

nadzienie

twaróg 300-400 g
cukier waniliowy 2-3 łyżki
cukier do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: knedle z waniliowym twarogiem

Ziemniaki ugotowałam w mundurkach, w lekko osolonej wodzie. Gdy przestygły obrałam i zmieliłam.
Twaróg raz zmieliłam. Do twarogu dodałam ziemniaki i resztę składników. wyrobiłam ciasto. W razie gdyby było za rzadkie, należy dosypać mąki.
Nadzienie:
Twaróg (nie zmielony) wymieszałam z jednym żółtkiem i cukrem waniliowym. W razie potrzeby można dosłodzić.
Z ciasta formowałam małe kulki, rozpłaszczałam, kładłam nadzienie i zlepiałam brzegi formując knedelki.
Ugotowałam w lekko osolonej wodzie. Po wypłynięciu gotowałam około 3-4 minuty.
Podałam z masłem i cukrem.
Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kluska_87 04.01.2015 15:40
też takie robię :)
Anna169Hosz 04.01.2015 14:16
Moje ulubione!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak