KNEDLE Z TRUSKAWKAMI

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    30 DAG
  • woda

    1,5 szklanki
  • masło

    3 dag
  • truskawki świeże

    na nadzienie
  • jajko

    1
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Truskawki przebrać, umyć, osączyć, usunąć szypułki. Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać jajko, stopiony tłuszcz, szczyptę soli i wodę. Zagnieść wolne ciasto, jak na pierogi. Rozwałkować je niezbyt cienko, wykrawać okrągłe placuszki, wkładać do środka po jednej truskawce. Zlepiać dokładnie brzegi, formując kulki. Knedle wrzucać partiami do płaskiego, szerokiego rondla z wrzącą, osoloną wodą. Zamieszać, przykryć. Gdy knedle zagotują się, odkryć i gotować jeszcze 2-3 min: Wybierać łyżką cedzakową, osączyć, wyłożyć na półmisek, polać tłuszczem ze zrumienioną bułką tartą. Osobno podać cukier puder lub bitą śmietanę z cukrem.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
rakow2 26.05.2011 15:37
knedle super
noculos 23.06.2010 18:54
Bardzo dobry przepis! ja takie knedle robię również ze śliwkami
gośka 02.06.2010 12:48
Aż mi slinka cieknie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat