Knedle z truskawkami

Knedle z truskawkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    30 dag
  • jajo

    1 szt
  • olej

    3 łyzki
  • sól

    do smaku
  • truskawki

    1/2 kg
  • cukier

    1/3 szklanki
  • śmietana 30%

    1 mały kubek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Truskawki odszypułkować, umyć i odłożyc żeby odciekły. Z mąki, soli, jaja, oleju i wody (wlewać stopniowo) zagnieść luźne ciasto (jak na pierogi). Rozwałkować na stolnicy na grubość 4-5 mm i wykrawać szklanką kółka. Na środek każdego kółka kłaść truskawkę i zlepiać ciasto formując kulę. W szerokim garnku zagotować wodę z solą i kłaść partiami pyzy. Gotować na wolnym ogniu 3-4 minuty od wypłynięcia. Wyjmować łyżką cedzakową. Śmietanę ubić z cukrem. Podzielić pyzy na 4 porcje i na kazdy talerz kłaść bita śmietanę. Można użyć bitej śmietany w sprayu.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Grazyna0211

12.09.2011 10:16
taki rzeczy to ja lubię

anemon

01.07.2011 10:14
Szkoda, że truskawki już się kończą, bo takie knedle są pyszne.

kasiurek

24.10.2010 18:08
bardzo lubie knedle z truskawkami jeszcze nie robiłam:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat