Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Knedle z serem i truskawkami

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki ugotowane 1 kg
ser biały 250 gram
mąka pszenna 1 szklanka
mąka ziemniaczana 2 łyżki
jajko 1 szt
truskawki 2 szklanki
cukier 1/2 szklanki

Porada

Odcedzone knedle serwujemy polane masłem z bułką tartą lub śmietaną i cynamonem

Przepis i sposób przygotowania na: Knedle z serem i truskawkami

Ziemniaki myjemy, gotujemy w łupinkach, studzimy i obieramy. Ziemniaki i ser prze[puszczamy przez maszynkę. Do masy serowo-ziemniaczanej wbijamy jajko, wsypujemy mąkę pszenną i ziemniaczaną i zagniatamy ciasto. Ciasto powinno mieć trochę luźniejszą konsystencję, ale musi być klejące – jeśli jest taka potrzeba dosypujemy więcej mąki.

W garnku nastawiamy wodę.

Z ciasta formujemy wałki, odkrawamy kawałek, na ręce spłaszczamy, formujemy krążek, na którego środku kładziemy truskawkę, oprószamy ją lekko cukrem i zlepiamy ciasto, formując kulę.

Knedle wkładamy do gotującej się wody i gotujemy około 3 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agnieszka214 14.06.2015 20:08
super smacznie wygladaja
halina17 14.06.2015 20:06
Dobre knedle.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak