Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Knedle z pieczarkami

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto

ziemniaki 1/2 kg
mąka ziemniaczana 2 łyżki
mąka pszenna 15 dag
jajko 2

farsz

pieczarki 1/2 kg
margaryna 3 łyżki
cebula 1
jajko 1
Bułka tarta klasyczna Prymat 1 łyżka
Sól morska ziołowa Prymat w młynku
Pieprz czarny mielony Prymat szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Knedle z pieczarkami

1.Ziemniaki ugotować, następnie przestudzić i przepuścić przez praskę. Do zimnej masy ziemniaczanej dodać mąkę pszenną, ziemniaczaną oraz jajka i zagnieść ciasto.
2.Pieczarki pokroić w małe kawałeczki, cebulę poddusić w tłuszczu. Gdy zacznie się rumienić dodać do niej pokrojone pieczarki i dusić razem do ich miękkości. Gdy pieczarki ostygną dodać do nich jajko, bułkę tartą , sól i pieprz do smaku, wymieszać.
3.Z ciasta ziemniaczanego formować wałki, kroić je na plastry i lepić z nich placuszki o grubości około 1 cm. Każdy z nich napełniać nadzieniem z pieczarek i skleić nadając im tym samym kształt kulek. Gotować w osolonym wrzątku, około 5 minut od momentu wypłynięcia knedli na wierzch wody. Podawać polane masełkiem, skwarkami lub smażoną cebulką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewa Wojtaszko 03.08.2015 22:11
pyszny obiadek :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak