Knedle z orzechami i morelami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    50 dag
  • drożdże

    2 dag
  • cukier

    2 łyzki
  • mleko

    200 ml
  • masło

    12 dag
  • jajko

    1 sztuka
  • skórka z cytryny

    1 sztuka
  • orzechy laskowe

    10 dag
  • miód

    5 dag
  • sól

    do smaku
  • Na sos:

  • morele z puszki

    1 puszka
  • skórka z cytryny

    0,5 cytryny
  • cukier wanilinowy

    1 sztuka
  • mąka ziemniaczana

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do miski włożyć drożdże,łyżkę cukru i 100 ml letniego mleka,wymieszać,odstawić na 15 min w ciepłe miejsce.Dodać 5 dag stopionego masła,resztę mleka,0,5 łyżeczki soli,jajko,resztę cukru i skórkę z cytryny,wyrobić,odstawić do wyrośnięcia.Morele osączyć.Sok,skórkę z cytryny i cukier waniliowy zagotować.Zagęścić mąką ziemniaczaną.Dodać morele.Sok wystudzić.ciasto pokroić na 8 plastrów.Połowę orzechów wymieszać z miodem,przełożyć na ciasto,zrobić knedle,odłożyć na 20 min.Gotować na 20 min na parze.Resztę masła stopić,polać knedle,posypać resztą orzechów,podawać z sosem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (18)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
cooleczka 19.09.2013 21:17
takich knedli jeszcze nie jadłam
cooleczka 19.09.2013 21:17
takich knedli
Tika4444 18.04.2012 19:20
fajny pomysł
Ewelina47 14.03.2012 09:39
super
senninha 09.02.2012 09:34
knedle? dla mnie rewelacja i to w takim wydaniu!
anulka69 18.01.2012 10:02
uwielbiam knedle
Brigitte 13.12.2011 17:03
ciekawy pomysł jak na knedle, zazwyczaj jada się ze śliwką - przynajmniej u mnie w domu :)
Dorian 22.11.2011 08:42
smaczne połączenie
Kuchareczekjeden 21.11.2011 20:26
świetne
AgaS10 09.11.2011 19:49
fajne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat