Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Knedle z mąki ryżowej

4.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.
Knedle to ulubione danie przez moich domowników. Przygotowałam knedle z truskawkami z ciasta ziemniaczanego z dodatkiem mąki ryżowej i ziemniaczanej, wyszły znakomite.

Składniki:

ziemniaki ugotowane 0.5 kg
mąka ryżowa 1 szklanka
mąka ziemniaczana 0.5 szklanki
woda 2 łyżki
mrożone truskawki 0.5 kg
sól 2 łyżeczki
syrop z agawy 4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Knedle z mąki ryżowej

Sposób przygotowania:

1

Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę, włożyć do miski, dodać mąkę ryżową i mąkę ziemniaczaną.

Szybko zagnieść ciasto (gdy ziemniaki są zbyt suche w trakcie wyrabiania wlać odrobinę wody).

Następnie utoczyć wałki i pokroić na kawałki (w zależności od wielkości truskawek).

Krok 1 - Knedle z mąki ryżowej foto
2
Każdy kawałeczek ciasta rozpłaszczyć i na środku ułożyć truskawkę.
Krok 2 - Knedle z mąki ryżowej foto
3
Dokładnie zlepić formując knedle. Partiami wrzucać do wrzącej, osolonej wody i gotować przez 2-3 minuty od chwili wypłynięcia na powierzchnię.

Wybierać łyżką cedzakową, włożyć na talerze, podawać. Knedle można oprószyć cukrem, polać rumianym masłem, miodem lub syropem.
Krok 3 - Knedle z mąki ryżowej foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bożena Matuszczyk 12.12.2018 11:38
Knedle z dodatkiem mąki ryżowej wyglądają apetycznie i kusząco;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak