Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Knedle z mąki kukurydzianej

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Knedle z ciasta ziemniaczanego z dodatkiem podgotowanej mąki kukurydzianej do przygotowania polenty są delikatne i bardzo smaczne.

Składniki:

Lista składników

ziemniaki ugotowane 50 dag
mąka kukurydziana 50 dag
mąka tortowa 0.5 szklanki
mąka ziemniaczana 0.5 szklanki
jajko 1 sztuka
sól 1 łyżka
śliwki węgierki 70 dag
masło 3 łyżki
cukier 2 łyżki

Porada

Do knedli dodałam mąkę kukurydzianą z której przygotowuje się polentę lecz można dodać mąki drobno zmielonej. Knedle ze śliwkami pysznie smakują polane syropem klonowym, miodem lub syropem z agawy.

Przepis i sposób przygotowania na: Knedle z mąki kukurydzianej

Sposób przygotowania

1
Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę lub zmielić w maszynce do mięsa. Dodać jajko, mąkę ziemniaczaną, kukurydzianą i tortową.
Krok 1 - Knedle z mąki kukurydzianej foto
2
Z przygotowanych składników szybko zagnieść ciasto.Uformować wałki i pokroić na porcje. Każdy kawałeczek ciasta rozpłaszczyć, ułożyć śliwkę.
Krok 2 - Knedle z mąki kukurydzianej foto
3
Zawinąć śliwki ciastem i dokładnie zlepić.
Partami wrzucać do wrzącej, osolonej wody i gotować 3 minuty od chwili wypłynięcia na powierzchnię.
Wyjmować łyżką cedzakową. Podawać polane zrumienionym masłem i posypane cukrem.
Krok 3 - Knedle z mąki kukurydzianej foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bożena Matuszczyk 02.01.2019 11:53
I ja poproszę porcyjkę z dostawą .;)
bietka 02.01.2019 11:18
Poproszę takie z dostawą dzisiaj na obiad :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak