Knedle z jagodami i śmietanką

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    1 kg
  • mąka pszenna

    5 łyżek
  • żółtko jajek

  • jajko

  • mąka ziemniaczana

    2 łyżki
  • jagody

    0,5 litra
  • śmietana 30%

    200 ml
  • cukier

    do smaku
  • woda

    do gotowania knedli
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ziemniaki obrać, umyć i ugotować.Przestudzić.Przecisnąć dwukrotnie przez praskę.Do ziemniaków dodać oba rodzaje mąki, jajko i żółtko.Wyrobić gładkie ciasto.Rozwałkować na stolnicy podsypanej oba rodzajami mąki.Szklanką wykrajać porcje ciasta.Na każdą wkładać po łyżeczce jagód.Boki ciasta zlepić i uformować kuleczkę.Odkładać na oprószony mąką blat.Postępować tak aż do wykończenia ciasta.Wodę zagotować w dużym garnku.Delikatnie wkładać knedle.Od czasu wypłynięcia gotować około 4 minut.Śmietankę ubić na sztywno.Ugotowane knedle posypać cukrem.Udekorować bitą śmietaną i jagodami.Z tak przygotowanych składników wychodzi około 40 małych knedli.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gusia1000 06.08.2015 13:00
Pyszne jedzenie.
Damiano 06.08.2015 08:10
na kluseczki
Damiano 06.08.2015 08:08
bardzo dobre ciasto
Habibi 06.08.2015 07:49
knedelki z owocami uwielbiam od wczesnego dzieciństwa - to takie moje wspomnienie z domu rodzinnego :) kilka dni temu robiłam z ciasta serowego :)
kloruś 05.08.2015 23:56
chętnie bym skosztowała!
Benita 05.08.2015 23:41
Uwielbiam knedle!!!
Ewa Wojtaszko 05.08.2015 21:52
pyszny obiadek,chociaż i na deser też się nadaje :)
Grazyna0211 05.08.2015 20:45
pyszne knedle
Saga123 05.08.2015 19:12
pychota! :)
agaK. 05.08.2015 18:15
Obiad na słodko,bardzo takie lubię:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat