Knedle z gruszkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • ziemniaki

    0,5 kg
  • jajko

    1 szt
  • żółtko jaja

    1 szt
  • mąka pszenna

    1 szklanka
  • mąka ziemniaczana

    2 łyżki
  • masło

    1 łyżka ( rozpuszczone)
  • sól

Nadzienie

  • gruszki

    4 szt
  • cukier waniliowy

    1 łyżeczka
  • Cynamon mielony Prymat

    1 łyżeczka

Pozostałe

  • masło

  • cukier

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Knedle z gruszkami foto
Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie, osączyć z wody i jeszcze ciepłe przecisnąć przez praskę, ostudzić.

Do miski wsypać obie mąki, połączyć z zimnymi ziemniakami.
Krok 2 - Knedle z gruszkami foto
Dodać jajko, żółtko, rozpuszczone masło i szybko zagnieść ciasto.
Krok 3 - Knedle z gruszkami foto
Tak przygotowane ciasto podzielić, utoczyć wałki i pokroić na kawałki.
Krok 4 - Knedle z gruszkami foto
Gruszki obrać, usunąć gniazda z nasionami, zetrzeć na grubej tarce, wymieszać z cukrem waniliowym i cynamonem.
Krok 5 - Knedle z gruszkami foto
Każdy kawałek ciasta rozpłaszczyć i włożyć porcję nadzienia.
Krok 6 - Knedle z gruszkami foto
Zawinąć farsz ciastem i bardzo dokładnie zlepić. W garnku zagotować wodę, dodać soli, włożyć knedle i gotować 4-5 minut od chwili wypłynięcia na powierzchnię wody.

Podawać okraszone zrumienionym masłem i posypane cukrem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
agnieszka214 25.06.2017 21:10
Ciekawy smak mniam
halina17 25.06.2017 21:09
Dobre knedle.
bertpvd 25.06.2017 20:44
Smaczny przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat