Knedle z czereśniami

Knedle z czereśniami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    1 kg
  • mąka pszenna

    2 szkl
  • jajka

    2 szt
  • czereśnie

    70 dkg
  • bułka tarta

    4 łyżki
  • masło

    2 łyżki
  • sól do smaku

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Knedle z czereśniami foto
Ziemniaki obrać, opłukać, ugotować w lekko osolonej wodzie. Przestudzić zemleć. Do ziemniaków wbić jajka, wsypać mąkę, zagnieść ciasto
Krok 2 - Knedle z czereśniami foto
Czereśnie umyć,usunąć korzonki, wyjąć pestki.Z ciasta uformować wałeczki o średnicy ok. 5cm. Nożem pociąć na plastry, formować placuszki
Krok 3 - Knedle z czereśniami foto
Na każdy placek kłaść czereśnie, dokładnie zlepić
Krok 4 - Knedle z czereśniami foto

W rondlu zagotować wodę z odrobiną soli . Do wrzątku wrzucać knedle i gotować około 3 min od wypłynięcia. Odcedzić na sicie . Podawać polane bułką tartą , zrumienioną na maśle.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

IKrakowianka

04.07.2017 21:08
pyszne knedle :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat