Knedle serowe

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

knedle

  • twaróg półtłusty

    500 g
  • kasza manna

    100 g
  • jajko

    3 sztuki
  • masło

    20 g
  • truskawki świeże

    14-15 sztuk

na wierzch

  • jogurt naturalny

  • cukier

    cynamonowy
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Knedle serowe foto
Świeży niekwaśny ser przetrzeć lub przepuścić przez maszynkę, wymieszać z kaszą manną i pozostawić na pół godziny
Utrzeć tłuszcz, dodając kolejno żółtka, ser, utrzeć na gładką masę.

Krok 2 - Knedle serowe foto
Ubić pianę z białek, wymieszać z masą serową.

Na blat rozsypać sporo mąki, lekko wilgotną łyżką nabierać ciasto i w odstępach kłaść na mąkę.

Krok 3 - Knedle serowe foto
Na każdą porcję kłaść umytą i osuszoną truskawkę i formować w mące gałki, mnie wychodzi 14-15 sztuk.
Krok 4 - Knedle serowe foto
Najpierw zrobić i ugotować jeden knedel, jeśli ciasto będzie za rzadkie, wtedy dopiero dodać maksymalnie 2-3 łyżki mąki.
Partiami wrzucać knedle na wrzącą osoloną wodę, delikatnie gotować od wypłynięcia około 10 minut.
Podawać z jogurtem naturalnym i cukrem cynamonowym, lub gęstą słodką śmietanką.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
paniusiaewa 24.06.2017 10:54
Na pierwszy rzut oka, myślałam , że to jajka, ale masz pomysł. Świetne.
JulkaTomeczek 24.06.2017 00:20
Same pyszności
Bernadeta1 22.06.2017 21:00
smaczne jedzonko
RenataZ-et 22.06.2017 20:04
uwielbiam takie knedle :)
Urszula Świeca 22.06.2017 19:19
Moje smaki.))
Ada-Gaba 22.06.2017 18:53
bardzo apetycznie wygladają

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat