Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Knedle serowe

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

knedle

twaróg półtłusty 500 g
kasza manna 100 g
jajko 3 sztuki
masło 20 g
truskawki świeże 14-15 sztuk

na wierzch

jogurt naturalny
cukier cynamonowy

Przepis i sposób przygotowania na: Knedle serowe

Kroki postępowania

1
Świeży niekwaśny ser przetrzeć lub przepuścić przez maszynkę, wymieszać z kaszą manną i pozostawić na pół godziny
Utrzeć tłuszcz, dodając kolejno żółtka, ser, utrzeć na gładką masę.

Krok 1 - Knedle serowe foto
2
Ubić pianę z białek, wymieszać z masą serową.

Na blat rozsypać sporo mąki, lekko wilgotną łyżką nabierać ciasto i w odstępach kłaść na mąkę.

Krok 2 - Knedle serowe foto
3
Na każdą porcję kłaść umytą i osuszoną truskawkę i formować w mące gałki, mnie wychodzi 14-15 sztuk.
Krok 3 - Knedle serowe foto
4
Najpierw zrobić i ugotować jeden knedel, jeśli ciasto będzie za rzadkie, wtedy dopiero dodać maksymalnie 2-3 łyżki mąki.
Partiami wrzucać knedle na wrzącą osoloną wodę, delikatnie gotować od wypłynięcia około 10 minut.
Podawać z jogurtem naturalnym i cukrem cynamonowym, lub gęstą słodką śmietanką.
Krok 4 - Knedle serowe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

paniusiaewa 24.06.2017 10:54
Na pierwszy rzut oka, myślałam , że to jajka, ale masz pomysł. Świetne.
JulkaTomeczek 24.06.2017 00:20
Same pyszności
Bernadeta1 22.06.2017 21:00
smaczne jedzonko
RenataZ-et 22.06.2017 20:04
uwielbiam takie knedle :)
Urszula Świeca 22.06.2017 19:19
Moje smaki.))
Ada-Gaba 22.06.2017 18:53
bardzo apetycznie wygladają

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak