Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Knedle podwójnie mięsne

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mięso mielone wołowe 1/2 kg
udka kurczaka 70 dag ugotowanych
pieczarki 40 dag
słonina 20 dag
sól do smaku
Ciasto:
ziemniaki 1 kg
jajko 3 sztuki
mąka pszenna 4 łyżki
mąka ziemniaczana 5 łyzek
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Knedle podwójnie mięsne

Kroki postępowania

1
zZimniaki obieramy.
Płuczemy.
Wkładamy do garnka z wodą, solimy, gotujemy do miękkości.
Odcedzamy, przekręcamy przez maszynkę.
Dodajemy mąki, jajka.
Dodajemy sól i pieprz do smaku.
Zagniatamy ciasto o jednolitej konsystencji.
Z ciasta oddzielamy kawałki, bądz robimy rulon.
Kroimy jak na kopytka.
Krok 1 - Knedle podwójnie mięsne foto
2
Mięso mielone smażymy na patelni. Ugotowane udka , oddzielamy mięso od kości. Przekręcamy przez maszynkę. Pieczarki obieramy, kroimy i przekręcamy przez maszynkę. Słoninę stapiamy.
Krok 2 - Knedle podwójnie mięsne foto
3
Wszystko ze sobą łączymy, doprawiamy do smaku. Wykładamy porcję na każdego kopytka, spłaszczamy. WYkładamy farsz, formujemy kulki.
Krok 3 - Knedle podwójnie mięsne foto
4
Wodę solimy, gotujemy. Wrzucamy do wrzącej wody. Wyjmujemy ok 3 minuty po wypłynięciu na wierzch. Super smakują podpieczone.
Krok 4 - Knedle podwójnie mięsne foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

TEtalicha 24.08.2013 08:26
ładne foto
fotoviderek 06.06.2013 07:14
Lubię takie mięsne knedle :)
Kolorowa 22.05.2013 15:32
Mogą być interesujące
Zdzisław 22.05.2013 15:04
lubie tak mocno nadziane
Piter 31 22.05.2013 14:51
Jak dla mnie bomba,fajny pomysł.
David 22.05.2013 13:52
wyglądają rewelacyjnie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak