Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

knedelki mamusi

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki 1 kg
mąka pszenna ok 0,5 kg
jajko 2 szt
sól
śliwki ok 2 kg
cukier
roztopione masło

Przepis i sposób przygotowania na: knedelki mamusi

Kroki postępowania

1
Ziemniaki gotujemy (najlepiej zrobić to dzień wcześniej) i mileimy w maszynce.
Krok 1 - knedelki mamusi foto
2
Do ziemniaków dodajemy jajka, odrobinę soli i mąkę. Wyrabiamy ciasto - powinno mieć konsystencję plasteliny i odchodzić od ręki.
Krok 2 - knedelki mamusi foto
3
Z ciasta odrawamy kawałki, które rolujemy i tniemy na kawałki. W palcach rozpłaszczamy, tak aby zmieścić śliwkę.
Krok 3 - knedelki mamusi foto
4
Śliwki pozbawione pestek (węgierki się nie nadają) opatulamy ciastem i formujemy zgrabne kulki.
Krok 4 - knedelki mamusi foto
5
Wkładamy do wrzącej. lekko osolonej wody i gotujemy od momentu wypłynięcia ok 5-6 min (czas gotowania zależy od rodzaju i stopnia dojrzałości śliwki - należy wyjąć jedną knedelkę i sprawdzić, czy śliwka w środku jest miękka).
Krok 5 - knedelki mamusi foto
6
Podajemy posypane cukrem, można polać roztopionym masłem.
Krok 6 - knedelki mamusi foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Renata22 07.08.2012 00:26
poprosze kilka takich uroczych sztuk ;)))
Zdzisław 03.08.2012 22:06
pamiętam mamine knedelki....
Kas2 03.08.2012 21:24
mamusi zawsze najlepsze :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak