Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Knedel serowo-kokosowy

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jajko 2 sztuki
mąka 1 szklanka + do podsypania
wiórki kokosowe 1 szklanka
cukier waniliowy 1 opakowanie
sól do smaku 1 szczypta
masło 10 dag
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyżki
cukier brązowy 4 łyżki
nektarynki 4 sztuki
ser biały twarogowy 0,6 (tłusty)

Przepis i sposób przygotowania na: Knedel serowo-kokosowy

Kroki postępowania

1
Wiórki kokosowe zmielić na mączkę kokosową- dodać jajka i zmiksować. .Zmielić ser w robocie ( lub malakserze). Połączyć szczyptę soli, mąkę ,ser z masą kokosowo-jajeczną. Wyrobić na sprężystą masę.
Krok 1 - Knedel serowo-kokosowy foto
2
Ciasto wyłożyć na folię spożywczą . Zwinąć za pomocą folii w rulon . Zawinąć folią dokładnie .( można robić 1 duży lub np. 3-4 mniejsze knedle).
Krok 2 - Knedel serowo-kokosowy foto
3
Gotować na parze 45 minut na małym gazie *.
Ugotowany knedel wyjąć i odwinąć z folii.
Pokroić w plastry.
Krok 3 - Knedel serowo-kokosowy foto
4
Na sucha patelnię wsypać bułkę tartą i zrumienić mieszając. Dołożyć masło, a potem cukier trzcinowy. Zamieszać.
Krok 4 - Knedel serowo-kokosowy foto
5
Z nektarynek usunąć pestki i pokroić je w plastry.
Podawać plastry knedla polane masłem z bułką i cukrem , obkładając nektarynkami.


* Sprawdzamy czy jest gotowy wbijając przez folię na środku knedla patyczek do ciasta - jak jest suchy to knedel jest ugotowany.
Krok 5 - Knedel serowo-kokosowy foto
6
Przygotowywanie kopytek , knedli czy leniwych w ilościach hurtowych dla dwójki prawie dorosłych wnuków ( to znaczy jeden już pełnoletni , a drugi wysoki jak wieża i do dorosłości ciut ciut brakuje to nie jest moje marzenie. A , że Bunia zrobiła sie leniwa ostatnio :)" . Zamiast robić stos małych knedli - przygotowuje jeden , a potem kroi na plastry.
Gotuję w folii spożywczej na parze i mam 1/10 roboty.
Krok 6 - Knedel serowo-kokosowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kolorowa 02.03.2014 22:18
bardzo ciekawe
aniagdz 02.03.2014 20:46
ciekawe to! pierwszy raz takie widzę
Christopher 02.03.2014 20:03
Ciekawy knedel.
adelajda 02.03.2014 19:56
wygląda smacznie chociaż kokosu nie lubię :)
gosia561 02.03.2014 19:55
nietypowy jak na knedla
MagdaXXX 02.03.2014 19:43
mniam super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak