Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Knedel na czeską nutę.

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 2 szklanki po 250 ml
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
masło klarowane 1 łyżka
sól 1,5 łyżki
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1 szczypta
jajko 3 szt
mleko 150 ml
sól 1 łyżka do gotowania
bułka czerstwa 4 szt
Pieprz czarny mielony Prymat 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Knedel na czeską nutę.

Bułki pokrojone w kostkę zrumieniłam na maśle klarowanym i odstawiłam do przestygnięcia. Do miski wsypałam mąkę,sól (1,5łyżeczki),proszek do pieczenia,gałkę muszkatołową,pieprz i wymieszałam.Wlałam mleko i zagniatałam dodając kolejno po jednym jajku. Gdy masa była jednolita wsypałam pokrojoną bułkę i razem wyrabiałam,aż powstało plastyczne ciasto.Uformowałam 4 wałeczki i lekko oprószyłam mąką,przykryłam ściereczką i odstawiłam na pół godziny. W szerokim garnku zagotowałam wodę z łyżką soli.Po odczekaniu pół godziny włożyłam knedle do wrzącej wody i przykręciłam gaz na najmniejszy płomień.Woda ledwie mrugała.Knedle w trakcie gotowania rosną,więc trzeba zachować w garnku wolne miejsce.Przykryłam garnek pokrywką i tak na małym gazie gotowałam 15 minut,po czym przewróciłam knedle na drugą stronę i gotowałam kolejne 15 minut. Po tym czasie ostrożnie wyjęłam je z garnka,odstawiłam na chwilkę by lekko obeschły i ostrym nożem pokroiłam na plastry. Polałam je gulaszem ze sporą ilością sosu,by można było w nim moczyć knedelki. Fajnie smakuje z zimnym piwkiem-najlepiej czeskim. Wyszły smaczne,choć następnym razem dam mniej pokrojonej bułki a ciut więcej mąki i mleka. No i użyję troszkę większego garnka.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

KasiaK90 11.04.2013 10:36
pyszne knedelki
wiola333 11.04.2013 09:37
bardzo smaczny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak