Knedel na czeską nutę.

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    2 szklanki po 250 ml
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • masło klarowane

    1 łyżka
  • sól

    1,5 łyżki
  • Gałka muszkatołowa mielona Prymat

    1 szczypta
  • jajko

    3 szt
  • mleko

    150 ml
  • sól

    1 łyżka do gotowania
  • bułka czerstwa

    4 szt
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    1 szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Bułki pokrojone w kostkę zrumieniłam na maśle klarowanym i odstawiłam do przestygnięcia. Do miski wsypałam mąkę,sól (1,5łyżeczki),proszek do pieczenia,gałkę muszkatołową,pieprz i wymieszałam.Wlałam mleko i zagniatałam dodając kolejno po jednym jajku. Gdy masa była jednolita wsypałam pokrojoną bułkę i razem wyrabiałam,aż powstało plastyczne ciasto.Uformowałam 4 wałeczki i lekko oprószyłam mąką,przykryłam ściereczką i odstawiłam na pół godziny. W szerokim garnku zagotowałam wodę z łyżką soli.Po odczekaniu pół godziny włożyłam knedle do wrzącej wody i przykręciłam gaz na najmniejszy płomień.Woda ledwie mrugała.Knedle w trakcie gotowania rosną,więc trzeba zachować w garnku wolne miejsce.Przykryłam garnek pokrywką i tak na małym gazie gotowałam 15 minut,po czym przewróciłam knedle na drugą stronę i gotowałam kolejne 15 minut. Po tym czasie ostrożnie wyjęłam je z garnka,odstawiłam na chwilkę by lekko obeschły i ostrym nożem pokroiłam na plastry. Polałam je gulaszem ze sporą ilością sosu,by można było w nim moczyć knedelki. Fajnie smakuje z zimnym piwkiem-najlepiej czeskim. Wyszły smaczne,choć następnym razem dam mniej pokrojonej bułki a ciut więcej mąki i mleka. No i użyję troszkę większego garnka.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
KasiaK90 11.04.2013 10:36
pyszne knedelki
wiola333 11.04.2013 09:37
bardzo smaczny przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat