Kminkowe paluchy

Kminkowe paluchy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    1 kg
  • drożdże

    10 dag
  • kwaśna śmietana

  • jaja

    4 szt
  • sól

    1 łyżeczka
  • margaryna

    1 kostka
  • kminek

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mąkę wysypać na stolnicę, zrobić wgłębienie a do środka włożyć margarynę , śmietanę, 2 jaja, 2 żółtka i drożdże – posiekać nożem.
Dodać sól, kminek i zagnieść ciasto.
Rozwałkować placek o grubości ok. 4-5 ml, posmarować roztrzepanym białkiem i pokroić nożem bądź radełkiem na paski.
Upiec na rumiany kolor.

W przepisie jest ½ szkl śmietany ale do tej porcji mąki wchodzi jej znacznie więcej ale można dodać i mleko.

SMACZNEGO :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (52)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ola1young 07.12.2013 12:56
fajna przekąska :)
Ela15 04.12.2013 20:53
bardzo ciekawy smak
m1monika 08.11.2013 12:32
jakie fajne :-)
Adam/ZUB3R 07.10.2013 11:42
smaczne paluchy
adelajda 03.10.2013 10:52
super paluchy :)
Bernadeta1 23.09.2013 09:31
jeszcze nie robiłam takich paluchów
ONY_za_kare 12.07.2013 09:09
muszą być smaczne
Pani Domu 11.05.2013 20:35
fajne paluchy
Justyna/Dzastus 26.04.2013 15:17
czerwony barszczyk i paluchy, pychota
cooleczka 25.04.2013 21:11
fajna zagryzka

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat