Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kluski zwane kopytkami

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Bardzo smaczne, szybkie w przygotowaniu i niedrogie kluski zwane kopytkami. Takie kluski pamiętam z mojego rodzinnego domu, gdy moja babcia podawała nam je ze skwarkami z wędzonego boczku. Były przepyszne.

Składniki:

ziemniaki ugotowane 1 kilogram
mąka pszenna 350 gramów
jajko 2 sztuk
sól 1 łyżka

Porada

Można również podawać polane ze skwarkami z wędzonego boczku. Mąka do ciasta 300 g + 50 g do podsypania.

Przepis i sposób przygotowania na: Kluski zwane kopytkami

Ziemniaki po obraniu i opłukaniu ugotować.
Po ugotowaniu odcedzić, ugnieść tłuczkiem lub przecisnąć przez praskę i zostawić do ostygnięcia.
Następnie dodać jajka i sól oraz stopniowo dodawać mąkę pszenną. Ciasto wyrabiać, aż stanie się gładkie, jednolite i nie będzie kleiło się do rąk.

Ciasto podzielić na części. Z każdej uformować wałek i pokroić na małe kluski zwane kopytkami.

Kluska wrzucać partiami na gotującą, osoloną wodę i gotować do chwili wypłynięcia na powierzchnię.

Wyjmować łyżką cedzakową.

Podawać z mięsem, gulaszem lub sosem pomidorowym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 15.07.2019 20:29
Też tak robię.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak