Przepis i sposób przygotowania na: Kluski ziemniaczano-szpinakowe
W czasie gotowania ziemniaków przebrać, umyć i odsączyć szpinak.
Przełożyć do miski i sparzyć wrzątkiem, aby zmniejszyć objętość liści. Odcedzić, odciągnąć nadmiar wody i drobno posiekać albo zmielić.
Ziemniaki zaraz po rozdrobnieniu wymieszać ze szpinakiem i odstawić do lekkiego przestygnięcia. Ubić w misce, wyjąć 1/4 i w to miejsce wsypać skrobię ziemniaczaną. Szybko zagnieść ciasto, póki ziemniaki za bardzo nie ostygną.
Z masy formować kulki i lekko spłaszczać, pośrodku zrobić palcem wgłębienie jak przy kluskach śląskich.
Gotować w osolonej wodzie. Podawać z dowolnym sosem, zrumienioną bułką tartą, stopniową słoniną albo boczkiem lub z klarowanym masłem.