Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kluski ziemniaczano-serowe

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki ugotowane 30 dkg
twaróg 20 dkg
jajko 2 sztuki
mąka ziemniaczna 1/4 szklanki
mąka pszenna 2/3 szklanki
mąka pszenna do podsypania

Przepis i sposób przygotowania na: Kluski ziemniaczano-serowe

Kroki postępowania

1
Ziemniaki (np. takie, które zostały z obiadu) przecisnąć przez praskę do ziemniaków.
Krok 1 - Kluski ziemniaczano-serowe foto
2
Twaróg zmielić, dodać do ziemniaków (lub przecisnąć przez praskę jak ziemniaki).
Krok 2 - Kluski ziemniaczano-serowe foto
3
Dodać też do nich jajka i obie mąki.
Krok 3 - Kluski ziemniaczano-serowe foto
4
Szybko zagnieść ciasto.
Krok 4 - Kluski ziemniaczano-serowe foto
5
Ciasto rozwałkować na podsypanym mąką stole na grubość ok. 1 cm. Z ciasta wycinać dowolne kształty (u mnie serduszka).
Krok 5 - Kluski ziemniaczano-serowe foto
6
Kluski wrzucać partiami do lekko osolonego wrzątku. Po chwili delikatnie zamieszać łyżką. Gotować ok. 3 minuty od wypłynięcia.
Krok 6 - Kluski ziemniaczano-serowe foto
7
Ugotowane kluski odcedzić. Podawać np. z masłem,cukrem, jogurtem, śmietanką...
Krok 7 - Kluski ziemniaczano-serowe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak