Kluski ziemniaczane z truskawkami

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Kluski ziemniaczane z truskawkami, smaczne na obiad. Dobre na słodko ze śmietaną i z cukrem albo na niesłodko z bułką tartą czy sosem.
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • ziemniaki

    1.5 kilograma
  • mąka pszenna

    2.5 szklanki
  • mąka ziemniaczana

    0.5 szklanki
  • jajko

    2 sztuki
  • sól

    1 szczypta
  • śmietana

    2 szklanki
  • cukier

    3 łyżki
  • truskawki

    60 dag
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ziemniaki obieramy zalewamy w garnku wodą i stawiamy do gotowania. Solimy. Gdy się ugotują odlewamy wodę i przepuszczamy przez praskę. Ziemniaki muszą przestygnąć. Truskawki myjemy, osuszamy i oprószamy cukrem pudrem (najlepiej przed dodaniem do klusek). Do przestudzonych ziemniaków dodajemy mąki i wbijamy jajka. Dość szybko zagniatamy ciasto, podsypujemy mąką i robimy z ciasta wałek taki kopytkowy. Kroimy go na kawałki i robimy placuszki do każdego nakładamy np. po dwie truskawki i zlepiamy. Wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy ok 4-5 minut od wypłynięcia. Podajemy z posłodzoną śmietaną.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat