Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kluski ziemniaczane z truskawkami

2.0
(3)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Kluski ziemniaczane z truskawkami, smaczne na obiad. Dobre na słodko ze śmietaną i z cukrem albo na niesłodko z bułką tartą czy sosem.

Składniki:

Składniki:

ziemniaki 1.5 kilograma
mąka pszenna 2.5 szklanki
mąka ziemniaczana 0.5 szklanki
jajko 2 sztuki
sól 1 szczypta
śmietana 2 szklanki
cukier 3 łyżki
truskawki 60 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Kluski ziemniaczane z truskawkami

Ziemniaki obieramy zalewamy w garnku wodą i stawiamy do gotowania. Solimy. Gdy się ugotują odlewamy wodę i przepuszczamy przez praskę. Ziemniaki muszą przestygnąć. Truskawki myjemy, osuszamy i oprószamy cukrem pudrem (najlepiej przed dodaniem do klusek). Do przestudzonych ziemniaków dodajemy mąki i wbijamy jajka. Dość szybko zagniatamy ciasto, podsypujemy mąką i robimy z ciasta wałek taki kopytkowy. Kroimy go na kawałki i robimy placuszki do każdego nakładamy np. po dwie truskawki i zlepiamy. Wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy ok 4-5 minut od wypłynięcia. Podajemy z posłodzoną śmietaną.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak