Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kluski ziemniaczane z pieczarkami

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 1/5 kg
mąka pszenna
mąka ziemniaczana
pieczarki 1 kg
cebula 1 szt
olej do smażenia
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Kluski ziemniaczane z pieczarkami

Kroki postępowania

1
Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i wystudzić
Krok 1 - Kluski ziemniaczane z pieczarkami foto
2
Ziemniaki ubić tłuczkiem, wyjąć 1/4 część i powstałą lukę napełnić mąką pszenną i ziemniaczaną.
Krok 2 - Kluski ziemniaczane z pieczarkami foto
3
Wyrobić gładkie ciasto.
Krok 3 - Kluski ziemniaczane z pieczarkami foto
4
Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę, dodać pieczarki, doprawić do smaku.
Krok 4 - Kluski ziemniaczane z pieczarkami foto
5
Z ciasta dłonią formować placuszki, nakładać porcję pieczarek i dokładnie zalepić.
Krok 5 - Kluski ziemniaczane z pieczarkami foto
6
Wrzucać na gotującą się osoloną wodę i gotować 10 minut od wypłynięcia.
Krok 6 - Kluski ziemniaczane z pieczarkami foto
7
Podawać okraszone cebulką i boczkiem
Krok 7 - Kluski ziemniaczane z pieczarkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gosia56 28.06.2017 21:25
super takie kluski

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak