kluski ziemniaczane z nadzieniem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    1/2 kg
  • mąka pszenna

    2 łyżki
  • mąka ziemniaczana

    3 łyżki
  • cebula

    1 szt
  • jajka

    2 szt
  • żółtko

    1 szt
  • masło

    4 łyżki
  • sól

  • pieprz

  • Gałka muszkatołowa mielona Prymat

    szczypta
  • biały ser

    30 dkg
  • natka pietruszki

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ziemniaki obieramy,gotujemy,solimy następnie odcedzamy i studzimy następnie mielimy w maszynce,dodajemy obie mąki,jajko i przyprawiamy gałką i solą do smaku i zagniatamy ciasto.Twaróg rozgniatamy mieszamy z drobno pokrojoną cebulą jajkiem i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Ciasto wałkujemy na placek około pół centymetra na oprószonym mąką blacie lub na stolnicy.Wycinamy kółka i na środku każdego układamy farsz serowy smarujemy brzeg rozbełtanym żółtkiem przykrywamy drugim plackiem i zlepiamy brzegi.Takie kluski wkładamy do osolonego wrzątku i gotujemy na małym ogniu kilka minut od momentu wypłynięcia.Wyjmujemy łyżką cedzakową.Na patelni rozpuszczamy masło wkładamy odsączone kluski i smażymy na złoty kolor.Przed podaniem dekorujemy świeżo zmielonym pieprzem i drobno posiekaną natką pietruszki.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Krystyna32 27.10.2011 14:04
super
iza15 23.10.2011 17:58
pyszne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat