Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

kluski ziemniaczane z nadzieniem

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki 1/2 kg
mąka pszenna 2 łyżki
mąka ziemniaczana 3 łyżki
cebula 1 szt
jajko 2 szt
żółtko jajek 1 szt
masło 4 łyżki
sól
pieprz
Gałka muszkatołowa mielona Prymat szczypta
biały ser 30 dkg
natka pietruszki 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: kluski ziemniaczane z nadzieniem

Ziemniaki obieramy,gotujemy,solimy następnie odcedzamy i studzimy następnie mielimy w maszynce,dodajemy obie mąki,jajko i przyprawiamy gałką i solą do smaku i zagniatamy ciasto.Twaróg rozgniatamy mieszamy z drobno pokrojoną cebulą jajkiem i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Ciasto wałkujemy na placek około pół centymetra na oprószonym mąką blacie lub na stolnicy.Wycinamy kółka i na środku każdego układamy farsz serowy smarujemy brzeg rozbełtanym żółtkiem przykrywamy drugim plackiem i zlepiamy brzegi.Takie kluski wkładamy do osolonego wrzątku i gotujemy na małym ogniu kilka minut od momentu wypłynięcia.Wyjmujemy łyżką cedzakową.Na patelni rozpuszczamy masło wkładamy odsączone kluski i smażymy na złoty kolor.Przed podaniem dekorujemy świeżo zmielonym pieprzem i drobno posiekaną natką pietruszki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krystyna32 27.10.2011 14:04
super
iza15 23.10.2011 17:58
pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak