Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kluski ziemniaczane z mięsem

Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.
Kuchnia polska ma swój urok. Powracając z podróży (nie uwłaczając innym kuchniom), koniecznie powracamy do naszej tradycyjnej kuchni. Kluski ziemniaczane z mięsem, marzyły nam się od dawna. Prosto, smacznie i syto.

Składniki:

Kluski:

ziemniaki 1 kilogram
mąka ziemniaczna 250 gramów
jajko 1 sztuka

Farsz:

mięso z łopatki wieprzowej mielone 400 gramów
cebula 1 sztuka
olej słonecznikowy 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Kluski ziemniaczane z mięsem

Farsz:

Mięso smażymy na rozgrzanym tłuszczu z dodatkiem posiekanej cebuli. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Studzimy.

Kluski:

Ziemniaki (0,7 kg) gotujemy (studzimy i robimy purée), pozostałe ścieramy na tarce do ziemniaków. Ziemniaki łączymy z jajkiem (wyrabiamy), dodajemy mąkę (ponownie wyrabiamy). Z ciasta formujemy okrągłe placuszki, na środek kładziemy farsz, formujemy „szczelną” kulkę.

Gotujemy 7 min. od momentu wypłynięcia na powierzchnię osolonego wrzątku.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak