Kluski ziemniaczane z czerwoną, kiszoną kapustą

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
1 - 2

Bardzo łatwe bezmięsne danie, z moją kiszoną kapustą.
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • ziemniaki ugotowane

    70 dag
  • żółtko surowe

    1 sztuka
  • masło

    2 łyżki
  • mąka ziemniaczna

    25 dag
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    2 łyżeczki
  • cebula podsmażona

    1 sztuka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do ugotowanych ziemniaków dodajemy żółtko, mąkę, masło i sól. Wyrabiamy ciasto, formujemy dowolnie kluski i wrzucamy na wrzącą, osoloną wodę. Gotujemy od wypłynięcia około 5 minut.

W tym czasie na łyżce masła podsmażamy cebulę (ja miałem zieloną).

Ugotowane kluski odcedzamy i polewamy masłem z cebulką. Podałem do tego własną kiszoną, czerwoną kapustę.

Dariusz33
Dodatki oczywiście dowolne.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat