Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kluski ziemniaczane

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 1,5 kg
jajko 1 szt
mąka 1/3 szkl
pieczarki 0,5 kg
cebula 1 szt
tłuszcz
sól
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Kluski ziemniaczane

Ziemniaki obrać, opłukać, zetrzeć na tarce o małych otworach.
Wyłożyć je na gęste sito, odstawić na 10 minut, by sok odciekł do miski.
Następnie dobrze odcisnąć, potem odlać płyn, ale ostrożnie, by na dnie miski osiadła skrobia.
Skrobię dodać do ziemniaków.
Wbić jajko, wsypać kilka łyżek mąki, posolić.
Wyrobić na jednolitą masę.
Pieczarki umyć, pokroić w kosteczkę.
Cebulę obrać, posiekać, podsmażyć na tłuszczu.
Do podsmażonej cebuli dodać pieczarki, sól i pieprz, dusić jeszcze razem z 10 minut.
Łyżką nabierać niewielkie porcje masy.
W dłoniach zwilżonych wodą formować okrągłe placki, nakładać na środek trochę farszu i zlepiać podłużne kluski.
Kluski wrzucać na osolony wrzątek.
Gotować 8-10 minut od wypłynięcia.
Odcedzić na sicie.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Małgorzata106 29.04.2012 10:04
super
Wiesława1 22.11.2011 17:40
mniam
gusia1000 03.05.2011 20:08
Smaczne.
iwa643 21.03.2011 07:18
ciekawe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak