Kluski z ziemniaków

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    1 kg
  • jajka

    4 sztuki
  • mąka ziemniaczana

    1/4 części ziemniaków
  • olej

    do smażenia
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ziemniaki (najlepiej jeśli będą z poprzedniego dnia) obieramy, gotujemy w osolonej wodzie, studzimy, przepuszczamy przez maszynkę. Ziemniaki dzielimy na 4 części. Jedną wyjmujemy, a w jej miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną i dodajemy wcześniej oddzielone żółtka. Wkładamy z powrotem odłożone ziemniaki, następnie wyrabiamy jednolitą masę. Z białek ubijamy pianę, dodajemy ją do masy i niezbyt długo zagniatamy. Małą łyżeczką nabieramy porcje ciasta i wkładamy na rozgrzany głęboki olej. Smażymy z obu stron na rumiano. Najlepiej podawać od razu na ciepło, gdy są z wierzchu jeszcze chrupiące, a w środku mięciutkie. Kluski doskonale smakują z sosem tzatziki lub surówką.
Aby urozmaicić kluski do ciasta można dodać np. ostrą lub słodką paprykę albo inne przyprawy czy zioła.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (11)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Bernadeta1 24.02.2014 00:05
lubię takie kluski
dorotka0000025 31.12.2013 10:32
zwykle a smaczne
mysza75 09.11.2013 17:02
Uwielbiam takie kluski
ONY_za_kare 17.09.2013 17:21
fajne kluski
Alex_M 17.09.2013 16:47
bardzo dobre kluski!
Ewelina38 16.09.2013 14:21
uwielbiam je do mięska, zwłaszcza kurczaka
gosia1988 15.09.2013 18:30
fajny przepis
Ada-Gaba 15.09.2013 08:59
szybko,ekonomicznie i smacznie
bogusia19 14.09.2013 12:13
interesujący!!!
dodi 14.09.2013 11:57
apetycznie wyglądają

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat