Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kluski z wędzonym serem

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki ugotowane 1 kg
mąka ziemniaczana 250 g
jajko 2 sztuki
ser wędzony solankowy 100 g

Przepis i sposób przygotowania na: Kluski z wędzonym serem

Ziemniaki gotujemy do miękkości w osolonej wodzie.
Odcedzamy i przeciskamy przez praskę lub gnieciemy tłuczkiem.
Dodajemy mąkę i jajka, wyrabiamy na jednolitą masę.
Dużą łyżką bierzemy porcję ciasta, dzielimy na dwie części. Z każdej robimy krążek na który nakładamy małą łyżeczką ser wędzony, zawijamy i formujemy na kulkę.
Kluski wrzucamy do posolonej i gotującej się wody.
Jak wypłyną na wierch czekamy chwilę, sprawdzamy najlepiej jedną czy jest gotowa.
Najlepiej podawać z masłem lub roztopionym boczkiem :)
Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela427 08.04.2016 10:53
fajne kluseczki
RenataZ-et 08.04.2016 10:32
ciekawe te kluski!
Benita 07.04.2016 17:41
uwielbiam kluski
Madzai 07.04.2016 17:05
Są bardziej słone, dzięki dodatkowi sera :) no i szybsze w zrobieniu !
jasiek 07.04.2016 16:53
trochę jak pierogi ruskie, to moje smaki
adelajda 07.04.2016 16:52
Zapowiada się smacznie :)
Stenka 07.04.2016 16:44
Z takim nadzieniem jeszcze nie jadłam
kuchcik89 07.04.2016 14:39
ooo z wędzonym serem jeszcze nie próbowałam, muszą być pyszne :)
w mojej kuchni 07.04.2016 13:37
same pyszności
Habibi 07.04.2016 11:29
takie kluchy to moje smaki :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak