Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kluski z serem

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kluski

mąka pszenna 2-2,5 szklanki
sól do smaku
woda ciepła 3/4 szklanki - około
oliwa do gotowania

dodatkowo

cebula biała 1 szt
masło 2 łyżki
ser biały 200-250 g - wiejski
sól i pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Kluski z serem

Kroki postępowania

1
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól i ciepłą wodę i zagniatamy ciasto.
Krok 1 - Kluski z serem foto
2
Ciasto wałkujemy na placek o grubości około 3 mm, kroimy na paski, a te z kolei na kluski o grubości 3-4 mm.
Krok 2 - Kluski z serem foto
3
Kluski wrzucamy na gotującą osoloną wodę z dodatkiem oliwy i gotujemy przez około 4 -5 minuty od wypłynięcia.
Krok 3 - Kluski z serem foto
4
Kluski odcedzamy i przepłukujemy zimna wodą.
Krok 4 - Kluski z serem foto
5
Kluski przekładamy do miski. Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę, szklimy ja do zarumienienia na maśle. Do klusek dodajemy cebulę, wkruszamy biały wiejski ser, doprawiamy solą i pieprzem
Krok 5 - Kluski z serem foto
6
Całość dokładnie mieszamy. Smacznego ;-)
Krok 6 - Kluski z serem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

w mojej kuchni 26.09.2016 14:54
Dobe domowe jedzonko
Bernadeta1 01.05.2015 17:58
szybkie i smaczne jedzonko
Margo1 01.05.2015 16:17
Ja też dawno nie jadłam
pestka 01.05.2015 15:19
często takie robię na obiad
olkaaa 01.05.2015 14:18
już dawno nie jadłam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak