Składniki
kg
kostka
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
mała puszka
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
ziemniaki ugotowane
1 kg -
mąka ziemniaczana
1 szklanka -
jajko
1 sztuka -
cukier waniliowy
1 torebka -
żółtko jajek
1 żółtko -
twaróg
1 kostka
Przepis i sposób przygotowania KLUSKI Z SEREM
Wykładamy na blacie, dodajemy jajko i dosypujemy mąkę ziemniaczaną - zagniatamy na gładko tak aby ciasto się nie kleiło.
Następnie robimy nadzienie serowe. Zagniatamy ser z żółtkiem i cukrem waniliowym.
Formujemy kluski i wkładamy farsz do środka
Gotujemy w osolonej wodzie ok. 3-4 minuty do momentu wypłynięcia na wierzch.
Podajemy polane masłem i posypane cukrem.
Komentarze (4)