KLUSKI Z SEREM

KLUSKI Z SEREM

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

mała puszka

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki ugotowane

    1 kg
  • mąka ziemniaczana

    1 szklanka
  • jajko

    1 sztuka
  • cukier waniliowy

    1 torebka
  • żółtko jajek

    1 żółtko
  • twaróg

    1 kostka
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania KLUSKI Z SEREM

Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu ugniatamy na gładko.
Wykładamy na blacie, dodajemy jajko i dosypujemy mąkę ziemniaczaną - zagniatamy na gładko tak aby ciasto się nie kleiło.
Następnie robimy nadzienie serowe. Zagniatamy ser z żółtkiem i cukrem waniliowym.

Formujemy kluski i wkładamy farsz do środka

Gotujemy w osolonej wodzie ok. 3-4 minuty do momentu wypłynięcia na wierzch.

Podajemy polane masłem i posypane cukrem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

szajba2 22.05.2011 16:04
lubię różne kluski
Barbara55 01.05.2011 16:48
kluski na słodko
kielcok1 17.04.2011 16:50
chętnie spróbuję
rakow2
rakow2 22.01.2011 15:14
szkoda sera lepiej zrobić pierogi

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat