Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kluski z parówką

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ugotowanych poprzedniego dnia 1 kg
skrobia ziemniaczana 0,5 kg
jajko 2 szt
Bułka tarta klasyczna Prymat 20 dag
olej do smażenia 200 ml
sól 5 g
parówki 8-10 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Kluski z parówką

Ziemniaki mielimy, następnie wykładamy na stolnicę i dodajemy skrobię oraz jajka a następnie zagniatamy ciasto. Kiedy ciasto odchodzi już od stolnicy formujemy je w walec i kroimy w plastry grubości 1-1, 5cm. Na powstałe plastry kładziemy 1/3 część parówki(kroimy je na 3 części) i formujemy walec. Po uformowaniu wszystkich klusków gotujemy je w osolonym wrzątku. Kiedy wystygną (nie do końca muszą się jeszcze kleić), obtaczamy je w bułce tartej a następnie smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Możemy podawać z ketchupem i surówką z kapusty kiszonej i marchewką. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak