Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kluski z młodych ziemniaków

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Dzisiaj polecam moją propozycję na kluski z młodych ziemniaków. Kluski pulchne i miękkie, zasmakują domownikom.

Składniki:

Potrzebne składniki:

ziemniaki ugotowane 1.5 kilograma
jajko 2 sztuki
mąka ziemniaczana 250 gramów
sól 1 szczypta

Porada

Sól do smaku. Mąki tyle ile wejdzie w puste miejsce.

Przepis i sposób przygotowania na: Kluski z młodych ziemniaków

Ziemniaki obieramy, płuczemy i gotujemy do miękkości. Następnie odcedzamy, lekko studzimy i przeciskamy przez praskę.

Równamy powierzchnię, dzielimy na cztery części. Jedną część wyjmujemy i odkładamy na pozostałe ziemniaki, a w puste miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną, dodajemy jajka i soli do smaku. Wyrabiamy ciasto gładkie i jednolite. Z ciasta formujemy kluski. Gotowe kluski wrzucamy porcjami na gotującą osoloną wodę i gotujemy około 5 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody. Podajemy polane sosem w towarzystwie mięsa lub kurczaka oraz ulubioną kapustą, surówką itp.

Kluski można również podać z podsmażonym boczkiem lub skwarkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 09.07.2018 17:08
Smaczne kluski.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak