Kluski z mięsem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniakow duzych

    10
  • mięsa wieprzowego chudego

    0,5 kg
  • cebula

    1
  • łyżki masła

    2
  • mąka ziemniaczana

  • płaska łyżeczka soli

    1
  • pieprz, kucharek

    Do smaku:
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

CIASTO NA KLUSKI:
Ziemniaki obieramy, płuczemy i zalewamy wodą, dodajemy sól i gotujemy do miękkości. Nastepnie ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praske. Do gorących ziemniaków dodajemy 1 łyżke masła i równomiernie rozsmarowywujemy. Odstawiamy do ostygnięcia. Gdy lekko przestygną dodajemy jajko i mąke według uznaia, razem wszystko mieszając.

FARSZ MIĘSNY:
Łopatkę myjemy i gotujemy z dodatkiem kucharka do miękkości. Następnie mielimy maszynką do mięsa. Cebulkę smażymy na masle złoty kolor, potem dodajemy mięsko i razem mieszamy.

Nabieramy trochę ciasta, robimy dołek i nakładamy farsz. Potem formujemy kuleczkę.

Gdy zrobimy już kluski to wrzucamy na wrząca wode, delikatnie mieszajac. Gotujemy na wolnym ogniu aż do wypłynięcia. Gdy kluseczki wypłyną gasimy ogień i przykrywamy pokrywką na 5 minut. Można kluseczki podac z cebulką.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Margo1 26.07.2013 08:56
moje ulubione
eliza135 12.11.2012 20:17
podobne robię
cukiereczek 20.01.2012 08:14
super
iknkirke 30.07.2011 15:58
super
Olaa 25.04.2011 18:13
smaczne
novita23 17.04.2011 21:12
uwielbiam
cukiereczek 04.03.2011 10:29
rewelacja
MAR3STA 01.11.2010 16:47
uwielbiam takie kluseczki
Izabela28 26.10.2010 13:31
Wyśmienite:)
Ewa111 23.10.2010 22:20
pyszne kluseczki

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat