Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kluski z mięsem

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto

ziemniaki ugotowane 60 dkg
jajko 2 sztuki
mąka ziemniaczana 1/3 szklanki
mąka pszenna 2/3 szklanki

Farsz

mięso mielone wieprzowe 30 dkg
cebula 1/2 sztuki
jajko 1 sztuka
przyprawa w płynie 3 łyżki
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
Bułka tarta klasyczna Prymat 4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Kluski z mięsem

Kroki postępowania

1
Ziemniaki przecisnąć przez praskę.
Krok 1 - Kluski z mięsem foto
2
Dodać do nich 2 jajka i obie mąki.
Krok 2 - Kluski z mięsem foto
3
Zagnieść ciasto.
Krok 3 - Kluski z mięsem foto
4
Do mięsa dodać pokrojoną w kostkę cebulę, jedno jajko, przyprawę w płynie, pieprz i bułkę tartą.
Krok 4 - Kluski z mięsem foto
5
Dokładnie wszystko wymieszać.
Krok 5 - Kluski z mięsem foto
6
Ciasto uformować w wałek o średnicy ok. 5 cm, pokroić go na ok. 8 plasterków.
Krok 6 - Kluski z mięsem foto
7
Każdy plaster ciasta spłaszczyć w dłoniach. Na każdym ułożyć po trochu mięsnego farszu.
Krok 7 - Kluski z mięsem foto
8
Farsz otulić ciastem, uformować owalne kluski.
Krok 8 - Kluski z mięsem foto
9
Wrzucać je do lekko osolonego wrzątku. Gotować 15-20 minut od wypłynięcia klusek na wierzch.
Krok 9 - Kluski z mięsem foto
10
Ugotowane kluski odcedzić. Podawać np. z sosem, ze zrumienioną cebulką...
Krok 10 - Kluski z mięsem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mniam 02.07.2015 10:27
Ale zrobiłaś mi ochotę na takie kluski!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak