Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kluski z mięsem

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto

ziemniaki ugotowane 1 kg
mąka ziemniaczana 20 dkg
jajko 1 sztuka
sól 1 szczypta

Farsz

łopatka bez kości 50 dkg
cebula 1 sztuka
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
Kucharek przyprawa do potraw do smaku
Liść laurowy suszony Prymat 1 sztuka

Okrasa

boczek wędzony 20 dkg
cebula 1 sztuka
olej do smażenia 1/2 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Kluski z mięsem

Kroki postępowania

1
Mięso pokroić na mniejsze części,oprószyć kucharkiem i pieprzem.
Obsmażyć razem z pokrojoną cebulą na rozgrzanym oleju.
Podlać małą ilością wody,dodać liść laurowy.
Dusić pod przykryciem do miękkości mięsa.
Krok 1 - Kluski z mięsem foto
2
Ostudzone mięso wraz z cebulką zmielić maszynką.Wysmażyc kilka minut ,w między czasie mieszając.
Krok 2 - Kluski z mięsem foto
3
Do ugotowanych i zmielonych,zimnych ziemniaków,wybić jajko ,dodać mąkę ziemniaczaną.Dodać szczyptę soli.
Krok 3 - Kluski z mięsem foto
4
Ciasto wyrobić ręką na jednolitą,plastyczną masę.
Krok 4 - Kluski z mięsem foto
5
Z ciasta utworzyć w dłoni placuszek ,na który nałożyć farsz.Zwinąć w kulkę.
Kluski wrzucić do osolonej i gotującej się wody.
Po wypłynięciu gotować 2 minuty.
Wyciągać na talerz łyżką cedzakową.
Krok 5 - Kluski z mięsem foto
6
Okrasa: Na rozgrzany olej wrzucic drobno pokrojoną cebulę i boczek ,smażyć na złoty kolor.
Kluski okrasić skwareczkami z boczku i usmażoną cebulką.
Krok 6 - Kluski z mięsem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kasia.s 06.12.2016 09:22
Uwielbiam :)
MAR3STA 15.01.2016 18:01
z chęcią zjadłabym taki obiadek
Pani Domu 03.10.2015 18:51
przepysznie wyglądają
Dorian 22.05.2015 14:24
pyszne kluchy
Aleksandra/Olcia 16.04.2015 14:51
poproszę o porcję,uwielbiam takie kluchy
IwonaKa 24.03.2015 11:11
uwielbiam takie kluski
Ela15 18.03.2015 09:34
bardzo lubie
gottrina 11.03.2015 09:06
z chęcią bym zjadła takie kluseczki
w mojej kuchni 11.03.2015 01:11
smaczne danie do zjedzenia
Adamorek 10.03.2015 19:39
ale bym takie zjadł
Sroczka 10.03.2015 15:02
Lubię takie mięsne kluchy, pycha.
Beatris 10.03.2015 14:53
Dużo bym dała za porcyjkę, pycha.
Wiesława1 10.03.2015 14:12
oh jak ja lubię takie kluchy
erym 10.03.2015 12:32
smak z dziecinstwa!
gosia1988 10.03.2015 12:31
dawno nie jadłam, a bardzo lubię; Twoje smakowicie wyglądają

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak