Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kluski z masełkiem

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 1 kg
mąka 1/2 kg
mąka ziemniaczana 2 łyżki
jajko
woda
sól
masło 5 dkg

Przepis i sposób przygotowania na: Kluski z masełkiem

Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Jak są miękkie odcedzamy chłodzimy i mielimy maszynką do mięsa. Do zmielonych ziemniaków dodajemy mąkę, mąkę ziemniaczaną i jajko. Energicznie zagniatamy ciasto. Z przygotowanego ciasta formujemy wałeczki i tniemy ukośnie. Gotujemy wodę z dodatkiem soli. Jak woda będzie się gotować to wrzucamy kluski. Od wypłynięcia gotujemy ok.4 min. Potem odcedzamy. W tym czasie roztapiamy masło tak, aby się zarumieniło. Polewamy ugotowane kluski.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pestka 05.11.2013 00:10
często robię takie kluseczki
Katarzyna59 07.08.2013 10:24
apetyczne kluseczki
Grazyna0211 25.06.2013 14:27
smaczne kluseczki
romanrafal
romanrafal 04.02.2013 17:57
smaczne
Wacław 23.12.2012 11:05
ja tez lubie takie kluseczki !
IZABELA29 16.11.2012 15:54
pyszny, prosty obiad
ben-ka 16.11.2012 14:09
też takie lubię:)
Ela15 13.08.2012 09:32
bardzo lubię
Ewelina38 03.08.2012 14:24
uwielbiam kopytka a te z masełkiem są najlepsze :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak