Kluski z makiem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mak

    250 gram
  • makaron łazanki

    0,5 kilograma
  • skórka pomarańczowa

    200 gram
  • miód

    5 łyżek
  • rodzynki

    200 gram
  • masło

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mak przesypujemy do miski, zalewamy gorąca wodą, pozostawiamy pod przykryciem na kilka godzin, odcedzamy i mielmy na sitku o drobnych oczkach. W rondlu roztapiamy masło, dodajemy mak, miód, smażymy na małym ogniu przez kilka minut, dodajemy skórkę pomarańczową i rodzynki, chwilę razem smażymy. Makaron gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oleju według przepisu na opakowaniu. Ostudzony łączymy z masą makową, delikatnie mieszamy.
bogusia 82
Zawsze sama przygotowuję masę makową z dodatkiem bakalii.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
bertpvd 25.01.2016 20:26
super przepis
Kolorowa 25.01.2016 20:18
fajny przepis ;)
Wiktoria29 25.01.2016 19:42
bardzo lubię, ja rodzynki moczę w rumie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat