Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kluski z makiem

5.0
(16)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mak 250 gram
makaron łazanki 0,5 kilograma
skórka pomarańczowa 200 gram
miód 5 łyżek
rodzynki 200 gram
masło 2 łyżki

Porada

Zawsze sama przygotowuję masę makową z dodatkiem bakalii.

Przepis i sposób przygotowania na: Kluski z makiem

Mak przesypujemy do miski, zalewamy gorąca wodą, pozostawiamy pod przykryciem na kilka godzin, odcedzamy i mielmy na sitku o drobnych oczkach. W rondlu roztapiamy masło, dodajemy mak, miód, smażymy na małym ogniu przez kilka minut, dodajemy skórkę pomarańczową i rodzynki, chwilę razem smażymy. Makaron gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oleju według przepisu na opakowaniu. Ostudzony łączymy z masą makową, delikatnie mieszamy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bertpvd 25.01.2016 20:26
super przepis
Kolorowa 25.01.2016 20:18
fajny przepis ;)
Wiktoria29 25.01.2016 19:42
bardzo lubię, ja rodzynki moczę w rumie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak