Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kluski z kaszą jaglaną podane z sosem brzoskwiniowo-truskawkowym i sezamem

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

ziemniaki obrane 500 g
twaróg 370 g
kasza jaglana 100 g
jajko 2
olej 3 łyżki
mąka ziemniaczana 100 g
mąka pszenna 50 g
cukier
mąka pszenna
sezam

SOS

brzoskwinie ufo 240 g
truskawki 150 g
cukier 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Kluski z kaszą jaglaną podane z sosem brzoskwiniowo-truskawkowym i sezamem

Kaszę gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Ziemniaki gotujemy do miękkości, osączamy i ubijamy dokładnie tłuczkiem do ziemniaków. Do gorących dodajemy twaróg i ponownie ubijamy. Następnie dodajemy kaszę, jajka, olej i mąki i wyrabiamy ręką na gładką masę. Na stolnicę oprószoną mąką dajemy porcje ciasta (przed każdym nałożeniem ciasta oprószamy ją mąką), formujemy wałek na średnicę około 2-3 cm, delikatnie spłaszczamy i nożem kroimy w skośne kawałki o szerokości około 2-3 cm. Gotowe wrzucamy partiami na wrzącą lekko osoloną wodę i gotujemy od momentu wypłynięcia klusek około 3 – 5 minut. Po przełożeniu do miski każdą partię posypujemy cukrem (ilość zależy od upodobań) i mieszamy potrząsając miską.

Brzoskwinie obieramy z łupki, przekładamy do miski, wsypujemy cukier i rozcieramy blenderem na gładką masę. Truskawki rozgniatamy widelcem i dodajemy do brzoskwiń i dokładnie mieszamy.
Na talerze rozkładamy porcje klusek, polewamy sosem i posypujemy sezamem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Lis 08.06.2017 13:50
Pysznie się zapowiadają:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak