Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kluski z kalafiora

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

podstawowe

kalafior 1 szt
cukier 1 łyżeczka
masło 1 łyżka
mąka pszenna
jajko 1 szt
sól
Pieprz biały mielony Prymat

okrasa

masło klarowane 1 łyżka
cebula biała 2 szt
kiełbasa śląska 2 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Kluski z kalafiora

Kroki postępowania

1
Kalafior myjemy, dzielimy na różyczki i gotujemy w wodzie z dodatkiem soli i łyżeczki cukru. Kalafior odsączamy i miksujemy na gładko dodając łyżkę masła. Studzimy.
Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła klarowanego. Cebule drobno siekamy, kiełbasę kroimy w kostkę. Cebule szklimy na maśle i dodajemy kiełbasę. Przesmażamy razem.
Krok 1 - Kluski z kalafiora foto
2
Mus z kalafiora łączymy z jajkiem i mąką pszenną tworząc gęste ciasto. Ilość mąki zależy od wielkości kalafiora i zawartości wody w przecierze.
Krok 2 - Kluski z kalafiora foto
3
Konsystencja powinna być taka aby ciasto dało się nakładać łyżką. W dużym garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli.
Krok 3 - Kluski z kalafiora foto
4
Mokrą łyżką nakładamy ciasto. Gotujemy kilka minut od wypłynięcia. Odcedzamy.
Serwujemy z okrasa z cebulki i kiełbasy.
Krok 4 - Kluski z kalafiora foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

marcia7 30.12.2014 12:54
muszę wypróbować przepis
Futka 26.10.2014 12:07
Świetne i niezwykle oryginalne kluseczki :)
Kejti 25.10.2014 13:05
Ciekawa jestem smaku :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak